Efectele tehnicilor de respiratie asupra sanatatii

Astazi v-am pregatit un material-interviu cu Denis Dochioiu, despre respiratie. La prima vedere poate va intrebati, respiratie? Dar cu totii respiram, e o utopie. Da, respiram, dar am aflat de la Denis ca e foarte important cum o facem. La fel, avand in vedere ca multi dintre noi s-au reapucat de sport odata cu deschiderea salii, trebuie sa stim ca in exercitiile fizice felul in care  respiram este foarte important in combaterea oboselii premature.

 

L.C.: Denis, cum adica tehnici de respiratie? Nu cu totii stim sa respiram?

D.D.: Da, respiram de cand ne nastem, dar sunt foarte multe studii realizate, care dovedesc faptul ca o respiratie corecta ne ajuta sa combatem starile de oboseala, insomnia, dar si anxietatea si depresia.

 

L.C.: Cum ai descoperit efectele tehnicilor de respiratie?

D.D.: Aceste efecte sunt descoperite de mii de ani, caci yoga este o stiinta care se practica de mii de ani.  Am inceput sa cred in aceste beneficii, evident, experimentandu-le chiar eu. Se stie ca medicamentele de exemplu, trateaza doar efectele, blocand anumiti neurotransmitatori, pe cand respiratia este o unealta prin care ne putem schimba oricand, gratuit, starea de spirit, prin exercitiu.

 

L.C.: Ce este Pranayama?

D.D.: Pranayama sau controlul respiratiei este tehnica prin care ne putem controla mintea, corpul, emotiile si modul in care experimentam viata, imbunatatindu-ne capacitatea de concentrare, atentia, memoria si felul in care facem fata stresului de zi cu zi.

 

L.C.: Exista oameni care respira incorect?

D.D.: Cu siguranta, majoritatea! Iar atunci cand se intampla acest lucru practic folosim o mica parte din capacitatea plamanilor, respirand superficial sau prea repede. Aceste aspecte amplifica starile de stres si panica, nelinistea si nervozitatea. Pe termen lung, efectul principal il constituie un  dezechilibru la nivelul sistemului respirator si circular.

 

L.C.: Care sunt aceste tehnici de respiratie?

D.D.: Exista multe tehnici de respiratie, dar printre cele mai usor de executat sunt cele pe care le voi descrie mai jos.

  • Egalizarea si constientizarea respiratiei: se practica in sezut, cu picioarele incrucisate, bazinul sustinut pe o perna ca sa ne putem mentine coloana dreapta, gatul este in prelungirea coloanei, iar barbia paralela cu podeaua. Ochii sunt inchisi, orientati catre spatiul dintre sprancene, atentia adusa catre interior. Observati modul in care respirati. Incepeti sa numarati in gand, de la 1 la 4, cand inspirati, de la 1 la 4 cand expirati, timp de minimum 3 minute, egalizand in acest fel respiratia. Este o tehnica foarte buna atunci cand ne simtim agitati sau nervosi.
  • Nadl Shodhana-respiratia alternativa – mentinem aceeasi pozitie ca la prima tehnica, e foarte important ca spatele sa fie complet drept, vom folosi degetele mainii drepte pentru a bloca in mod alternativ narile: degetul aratator si mijlociu sunt sprijinite in spatiul dintre sprancene, acolo unde aducem atentia, cu degetul mare vom bloca nara dreapta, iar cu degetul inelar vom bloca nara stanga. Blocam nara dreapta, inspiram pe nara stanga si invers. Aceasta este o runda, iar eu va recomand sa repetati minim 10 runde.

 

L.C.: Cand este ideal sa practicam aceste tehnici de respiratie?

D.D.: Dimineata si seara, pentru a linstiti mintea, a aduce claritate, a elibera tensiunile acumulate si a experimenta o stare de detasare si prezenta.

Efectele tehnicilor de respiratie asupra sanatatii