Dulcele de Paste

Anul acesta Pastele va fi diferit, dar in continuare vom pregati cu drag bucate alese pentru aceasta sarbatoare. Imi face placere sa impartasesc cu voi trei retete dulci, pe care eu le pregatesc frecvent si pe care familia si prietenii le apreciaza foarte tare.

Pofta buna!

 

Tortul de morcov

Multi vor stramba din nas la auzul acestei retete. Tort de morcovi? Cine mananca asa ceva?  Asta pana gustati o singura data, pentru ca va veti indragosti de aceasta reteta! Este foarte sanatoasa si extrem de apreciata de copii!

Pentru blat:

  • 140 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 oua
  • 200 g zahar brun
  • 300 g morcovi dati pe razatoarea mica
  • 180 g faina
  • 1 praf de sare
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita scortisoara.

Pentru crema:

  • 250 g crema de branza de la frigider
  • 50 g de unt
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 150 g zahar pudra
  • Coaja a 2 portocale data pe razatoare.

Mod de preparare:

  • Se amesteca ingredientele umede: uleiul, ouale, apoi se adauga zaharul si se freaca pana ce acesta din urma se topeste. Treptat, se pun morcovii rasi si apoi, dupa ce au fost omogenizate, se adauga: faina, bicarbonatul, scortisoara, nucsoara, sare.
  • Rezultatul se toarna intr-o tava (rotunda, daca vreti, astfel incat sfarsit sa aiba aspect de tort sau dreptunghiulara, daca vreti sa arate ca un chec) tapetata cu hartie de copt.
  • Se pune la cuptorul preincalzit la 180 grade C pentru 40-50 de minute sau pana ce trece testul scobitorii.
  • Pentru crema, se amesteca ingredientele cu ajutorul unui mixer sau robot de bucatarie si se asaza in frigider pana la servire.
  • Cand prajitura este gata, se lasa la racit putin si se serveste cu o lingura de crema deasupra sau se taie blatul pe grosime in doua parti egale si se pune un strat de crema intre blaturi si un strat deasupra prajiturii.

Nota: eu am inceput sa prepar acesta reteta acum 5 ani, am folosit inital o reteta gasita pe site-ul Good Food Romania, dar am readaptat-o pe parcurs si in general am dublat toate cantitatile, ca sa iasa mai mult:)

 

Cheesecake / Tort de branza

Aceasta reteta se face cu multa pasiune si daruire. Povestile nascute la o felie de cheesecake…sunt intotdeauna  fabuloase si nu se spun niciodata. Credeti-ma pe cuvant!

Blatul de cheesecake:

  • 300 g biscuiti digestivi (sau graham)
  • 150 g unt.

Pentru compozitia de branza:

  • 1 kg branza dulce de vaca
  • 250 g zahar
  • 3 linguri cu varf de faina
  • 2 lingurite coaja de lamaie rasa
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 5 oua
  • 2 galbenusuri.

Mod de preparare:

  • Pisam biscuitii digestivi. Topim untul fara a-l arde (eu l-am topit la bain-marie) si il turnam peste biscuitii maruntiti.
  • Amestecam foarte bine compozitia blatului de cheesecake si apoi o folosim pentru a tapeta vasul in care o vom coace (o tapetam presand-o cu degetele). Am folosit o forma de tort rotunda (avand diamentrul de 24 cm) cu margine detasabila, pe fundul carei am pus hartie de copt si i-am uns cu unt partea laterala (putem folosi orice alta grasime).
  • Punem un kilogram de branza intr-un vas si adaugam un sfert de kilogram de zahar, cele trei linguri de faina (cu varf), doua lingurite cu esenta de vanilie si doua lingurite cu coaja de lamaie rasa (sau una de lamaie si cealalta de portocala). Daca branza nu este foarte fina, atunci o dam prin sita, o pasam cu blenderul sau cu mixerul. Amestecam foarte bine ingredientele cheesecake-ului, apoi adaugam, pe rand, cele cinci oua intregi si cele doua galbenusuri (punem un ou, amestecam pana cand il incorporam, apoi il punem pe al doilea si tot asa pana cand le terminam de pus pe toate). La sfarsit, compozitia noastra trebuie sa isi schimbe consistenta si sa arate ca un fel de smantana. Pentru un plus de finete al cremei, eu pun si o cutie de crema de branza Philadelphia.
  • Incingem cuptorul la 150 grade pentru aproximativ zece minute. In blatul de cheesecake turnam compozitia de branza si introducem vasul la cuptor. Vom coace cheesecake-ul la temperatura constanta de 150 grade timp de 50-60 de minute (la foc mediu spre mic). Atunci cand este gata, vom observa ca se va desprinde usor de marginea formei (in partea de sus), iar in mijloc va “tremura” putin, asa ca trebuie sa asteptam ca cheesecake-ul sa se raceasca complet inainte de a-l taia.

Toppingul cheesecake-ului: turnam un borcan de dulceata de capsuni/mure/visine peste o cana de apa si punem la fiert, lasam pana se dizolva si adaugam putin tort gelato. Il lasam sa scada putin si gata! Eu insa, am renuntat la acest topping in ultima vreme, il orenez cu multe fructe de padure! Folosesc afine, zmeura, mure sau capsuni!

 

Briose cu ciocolata

Ciocolata este cel mai potrivit ingredient din bucatarie cu care putem sarbatori fiecare zi, de aceea va recomand niste delicioase briose cu ciocolata. Se pregatesc imediat si se devoreaza si mai repede.

Cred ca toata lumea are in bucatarie ingredientele pentru acest preparat, deci nu trebuie sa depunem mult efort.

Ingrediente:

  • 300 g faina cernuta
  • 1/2 plic praf de copt
  • 40 g cacao
  • 150 g zahar
  • 2 oua mari
  • 160 ml ulei floarea soarelui
  • 125 ml lapte
  • 160 g ciocolata cu lapte/neagra.

Mod de preparare:

  • Amestecam ingredientele uscate: faina, zahar, praf de copt, cacao.
  • Intr-un alt vas zgriblim ouale, uleiul si laptele pana se omogenizeaza, iar apoi turnam acest amestec peste cel uscat si amestecam.
  • Ciocolata se taie in bucati si se adauga in mixul creat.
  • Pregatim o tava pentru briose, eu am folosit una de silicon in forma de inima. Umplem pe jumatate formele si le coacem in cuptorul preincalzit la 180 pentru 20 de minute.
  • Se lasa la racit si se pudreaza cu zahar pudra.

Va doresc pofta buna!

Loredana

Dulcele de Paste