Detoxifierea, pro sau contra?

La o simpla cautare pe Google gasim mii de informatii referitoare la detoxifierea organismului. Marturii ale vedetelor si multe alte voci spun ca reprezinta solutia perfecta pentru a slabi. Ce spun insa nutritionistii despre asta? Am vorbit, ca de obicei, cu doamna doctor Diana Florentina Popa despre acest „trend”.

 

L.C: Ce parere aveti despre curele de detoxifiere?

D.F.P: E un subiect care ma irita din start ! Nu exista DETOX ! Este o pseudostiinta, promovata de psedonutritionisti, aparuta in contextul vietii haotice a omului modern si care vinde iluzii legate de viata vesnica si fericita. Dupa cum stii, eu promovez stilul de viata sanatos, echilibrat, de bun simt, stil de viata care impune un program, niste reguli, care nu plac tuturor. Pentru a evita aceste reguli s-a nascut si ideea de detox. De ce sa am un program de masa, sa mananc ce trebuie si cand trebuie, cand pot manca pe apucate, pe fuga orice imi face placere – covrigi, pateuri, dulciuri, fast-food si sa am in maneca solutia salvatoare atunci cand ceva scartie, nu ma mai simt bine in pielea mea si pot face repede o ,,cura de detox”, care imi rezolva toate problemele?! E clar ca aceasta pendulare intre extreme nu e benefica organismului care functioneaza dupa niste reguli clare si care are nevoie, in primul rand de echilibru. Nu exista detox pentru ca din punct de vedere medical nu exista toxine – nu am invatat in facultate despre toxina x, y sau z, ci despre deseuri celulare pe care organismul nostru, perfect construit, are capacitatea naturala de a le elimina. Pentru asta avem piele (eliminam deseuri prin transpiratie), avem plamani (eliminam CO2), avem rinichi (urina), tub digestiv (materii fecale. Daca suntem echilibrati si mentinem sanatatea acestor organe, ele ne detoxifica natural, firesc, sanatos si gratis!

Am auzit de curand ca baza curelor cu sucuri de legume, frunze si fructe e aportul de oxigen. Suna bine! Deci, ne curatam si ne oxigenam! Da, clorofila din plante prin fotosinteza produce oxigen, dar doar in prezenta luminii, iar in organismul nostru, in tubul digestiv, e intuneric!

Nu exista detox cu sucuri indiferent de culoare, ceaiuri, argila albastra sau mai nou uleiuri de toate neamurile. Daca te uiti in reviste, pe site-uri, facebook, toata lumea iti vinde ceva miraculos care iti rezolva toate problemele si te fereste de doctori cu medicamentele si vaccinurile lor, de acea asa zisa conspiratie mondiala care incearca sa-ti faca rau. Ce bine ar fi ca lucrurile sa se rezolve asa usor. Este treaba fiecaruia, in definitiv, de unde se informeaza si cat se lasa influentat. Nu uitati insa, tot echilibrul este secretul!

Singura forma pe care o echivalez cu detoxul este postul, mostenit din strabuni. Si aici totul e discutabil si trebuie adaptat de la persoana la persoana, postul cu produse naturale si proaspete, nu cu pate si snitele de soia!

 

L.C: Ce parere ai despre suplimentele de curatare a colonului?

D.F.P: Colonul este un organ care poate fi curatat cu ajutorul fibrelor si mai exact al simbioticelor (flora si fibra). Sunt foarte multe studii actuale asupra microbiotei (flora intestinala), denumita mai nou ,,creierul intestinal”, datorita faptului ca s-a constatat implicarea ei reglatorie multipla in organism. Intervine in digestie,  protectia mucoasei digestive, tolerante alimentare, producerea de vitamine, imunitate si mai nou chiar in insulinorezistenta, obezitate si diabet zaharat. Exista bacterii benefice, protective si unele mai putin benefice. Ele trebuie sa convietuiasca in anumite proportii. Stilul de viata nesanatos perturba aceste bacterii cu cresterea procentului de bacterii ,,rele”. Deci, in anumite conditii medicii recomanda fibre care fac un periaj al tubului digestiv (maturica interioara) si care constituie pe de alta parte si hrana pentru bacteriile bune.

In incheiere, nu uitati, pastrati un stil de viata sanatos care include mancare sanatoasa, hidratare si sport!

Detoxifierea, pro sau contra?