Conacele Prahovei … la pas prin istora arhitecturala prahoveana

Sunt o mare iubitoare de vechi. De case vechi, de istorie, de mobila din lemn masiv, de dusumea si parchet traditional, de sobe din teracota si scaune sculptate, de lenjerii apretate, din dantela, de povesti de demult. Cred ca nu doar eu simt asta, ci tot romanul care cauta sa se regaseasca cumva in secolul vitezei. O casa din alte vremuri ne confera un sentiment de stabilitate, de evadare intr-un spatiu in care sufletul nostru se simte lipsit de presiuni sociale.

Ce au fost de fapt conacele? Conacele erau resedintele din provincie ale nobililor feudali sau ale boierilor, mosierilor mari proprietari de pamant.
Este conacul acelasi lucru cu un castel? Nu. El se deosebește de un castel prin functia si pozitia lui centrala pe un teren agricol, nefiind situat intr-o pozitie strategica precum un castel. De aici proprietarul putea supraveghea si administra mai usor activitatea iobagilor de pe camp.
Din fericire, Prahova are si ea cateva conace care au trecut testul istoriei si care inca bucura privirile vizitatorilor.

Muzeul „Conacul Bellu” Urlati, dateaza din anul 1953 si este parte a unui complex arhitectonic ce dateaza de la jumatatea secolului al XIX-lea si care i-a apartinut familiei Bellu. Aici este expus un bogat patrimoniu de arta plastica si decorativa, etnografie, carti rare in editii de lux, mobilier din diverse epoci, icoane si arme din secolele XVIII-XIX. Multe povesti ascunde si crama boiereasca din incinta conacului, crama construita cu bolti stil Avella, cu piese cioplite in piatra (linuri, calcatoare) din secolele II – III si alte utilaje si vase pentru producerea vinului, ce ne ofera o calatorie in viticultura de alta data din zona Dealu Mare.
Conacul Bellu a fost reconstruit intre anii 2008-2010, de la un singur stalp de sustinere datorita faptului ca au existat planuri si fotografii vechi. Putini stiu cine a fost insa Alexandru Bellu, un nume important in cultura romaneasa, fotograf, mare iubitor de arta si colectionar de costume populare. Toate pasiunile lui se reflecta in toate incaperile conacului, obiecte de arta, aparate foto nemtesti sau frantuzesti, picturi, dar si multe fotografii cu taranaci in costum popular. Un conac inconjurat de o gradina mirifica de trandafiri!

Micul Trianon de la Floresti
Vizita la ruinele impunatoare ale conacului de la Floresti este un mare exercitiu de imaginatie. Te poti plimba cu gandul in istorie sau in viiitor. Iti poti imagina doar ce bijuteria arhitecturala s-a ascuns acolo sau ce ar putea sa renasca daca s-ar reconstrui. Micul Trianon de la Floresti are de asemenea o frumoasa poveste, in 1907 Grigore Cantacuzino si-a dorit construirea unei copii a Trianonului de la Versailles si a inceput constructia acestui conac cu gandul de a-l darui fiicei sale. Maiestoasa constructie a fost finalizata in anul 1914 si a fost devastata prima data la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial de catre rusi, iar apoi de catre populatia din zona. Ruinele Micului Trianon sunt inconjurate de un domeniu impozant, peste 150 de hectare!

Conacul Urlateanu
Se afla chiar in varful Dealului Mare, la 18 km de Ploiesti si a fost restaurat de o companie viticola, fiind dat in circuitul turistic in jurul anilor 2000. Conacul a fost construit in anul 1922, i-a apartinut boierului Urlateanu si adaposteste astazi doua saloane de degustare a vinului si o crama functionala.

Conacul Buzoianu, Sangeru
Desi un conac mai modest decat cele enumerate mai sus, construit la sfarsitul secolului XVIII (1793) de boierul Andrei Bozianu, conacul Buzoianu adaposteste multe obiecte de arta populara (port romanesc), obiecte de uz gospodaresc si obiecte religioase. Ansamblul muzeal Buzoianu include si biserica „Sf. Apostol Andrei”. Vizavi de conac puteti vizita Muzeul Pietrei, amenajat in curtea casei poetului Lucian Avramescu. O multime de sculpturi in piatra expuse in aer liber, vechi de cateva sute de ani! De asemenea,puteti vizita Conacul dintre vii, aflat tot la Urlati, la “drumul cu ciresi”, conacul dintre vii se lauda cu o arhitectura care imbina boemul arhitectural cu modernismul dotarilor.

Puteti trece pe lista si conacul Matac de la Valea Calugareasca, construit intre anii 1901-1903, pe mosia Cantacuzino din Valea Calugareasca, judetul Prahova. Conacul si-a dobandit celebritatea si datorita faptului ca aici s-au turnat scene din celebrele filme romanesti “Colierul de turcoaze” si “Secretul lui Bachus”. Din pacate, acesta din urma se afla intr-o stare deplorabila avand nevoie de reparatii capitale atat la interior cat si la exterior.

Conacele Prahovei … la pas prin istora arhitecturala prahoveana