Ce animalute de companie sunt potrivite pentru apartament?

Animalele de companie sunt cu siguranta o mare bucurie pentru oricine, mai cu seama pentru copii. Eu am crescut la casa inconjurata de caini si pisici si le-am iubit cu tot sufletul. Mai tarziu am avut o pisica si un caine si la apartament, recunosc ca a fost mult mai greu. Intr-adevar bucuria este la fel de mare, dar si responsabilitatea este mai mare.

In aceste momente ma confrunt cu mari rugaminti din partea lui Agnes legat de faptul ca ea isi doreste foarte mult o pisica in casa. Exact ca Agnes, cu totii suntem tentati ca prima varianta de luat in calcul atunci cand vine vorba de animale de companie sa fie cainele sau pisica, dar in apartament  acestea nu sunt foarte simplu de intretinut. Un animal de acest gen in casa inseamna mult timp alocat lui si inarmarea cu rabdare pentru a curata in permanenta dupa acesta. Cel putin la pisicute, majoritatea lasa par si necesita facilitarea unor conditii speciale de igiena, astfel incat in casa sa nu existe miros si par pe covoare sau canapele.

Cat despre caini, ei sunt precum, copiii iti vor schimba viata cu siguranta. Ei trebuie scosi afara in fiecare zi, nu doar pentru a-si face nevoile, ci si pentru a-si consuma energia. Daca nu ai timp pentru asta, mai bine amani decizia deoarce animalele care nu alearga si nu se joaca sunt nefericite.

Daca totusi va hotarati sa cumparati un caine pentru apartament, documentati-va mai intai, sunt cateva rase de talie mica, mai potrivite pentru acest mod de viata. De exemplu: bichonul, mopsul, chiuaua sau pudelul.

Cat despre pisici, birmaneza, siameza sau persana sunt potrivite pentru apartament. Nu uitati sa tineti cont si de partea financiara atunci cand luati decizia de a cumpara un animal, un animal de rasa necesita ingrijire speciala, de la vaccinuri pana la ingrijirea blanitei sau a mancarii. Un animal mai putin pretentios este pisica europeana, ea este cea mai putin sensibila la boli, inteligenta, nu este galagioasa si nu o deranejaza daca ramane singura ore intregi, atata timp cat are jucariile ei care sa o tina ocupata.

 

In ceea ce ma priveste, i-am propus lui Agnes sa ne mai documentam legat de ce animalute ar fi mai potrivite in apartament, in afara cateilor si pisicilor, pe care din fericire ii avem la bunici, si am gasit sugestiile de mai jos:

  • Perusii

O specie de papagali care se obisnuieste foarte repede cu oamenii si care interactioneaza des cu membri familiei dupa ce se obinsuiesc. Partea distractiva la aceste pasari este ca ei incearca constant sa mimeze cuvinte si sunete (o aptitudine mai dezvoltata la masculi).

Durata de viata: 5-15 ani

  • Porcusorul de Guineea.

Un animalut numai bun de alintat, care  desi doarme mult ziua, este foarte jucaus (majoritatea rozatoarelor sunt animale nocturne). Spre deosebire de hamsteri, purcelusii de Guineea nu au tendinta de a musca si nici nu au nevoie de o roata pe care sa “faca sport” pe timp de noapte. Treebuie sa tineti cont de faptul cu un porcusor de Guineea are nevoie de un spatiu mai mare/cusca mai mare si trebuie tratat cu afectiune de mic (luat in brate) caci in caz contrar el poate deveni fricos.

Durata de viata: intre 4 si 6 ani

  • Pestisorii Beta

Extrem de frumosi si colorati, pestisorii Beta pot trai foarte usor intr-un bol mare cu apa tratata (aprox 12 litri) neavand nevoie de rezervor de filtrare a apei. Ei ies oricum la suprafata apei pentru oxigen. O planta din plastic dupa care se vor ascunde ii va face foarte fericiti.

  • Broasca testoasa

Poate fi o varianta foarte simpatica  atata timp cat sunt asigurate de la inceput conditiile propice pentru dezvoltarea acesteia. Ce e foarte important de stiut in cazul in care o cumparati pentru copii, testoasele sunt purtatoare de Salmonella, asa ca este absolut necesara spalarea atenta a mainilor dupa atingerea acesteia.

  • Soparla

Agama cu barba este cea mai prietenoasa specie de soparla si se afla printre cele mai raspandite reptile de companie. Agama iubeste sa fie alintata si atinsa, deci este ideala pentru o familie cu copii.

Indiferent de decizia pe care o luati, sa tineti cont ca s-au facut multe studii care demonstreaza ca prezenta unui animal de companie in viata noastra si in special a copiilor, are multe efecte pozitive, atat pentru sanatate cat si pentru psihic, cum ar fi: riscul scazut de alergii la copii,  efecte semnificative asupra scapacitatii de socializare, dezvoltarea responsabilitatii si efecte anti stres.

 

 

 

 

 

Ce animalute de companie sunt potrivite pentru apartament?