Beneficiile fructelor de sezon

Este bine cunoscut faptul ca fructele sunt alimente care ne protejeaza organismul si multi dintre noi am crescut cu ideea ca intotdeauna este mai bine sa consumam un fruct in detrimentul unui altfel de dulce. Fructele sunt bogate in fibre si sarace in calorii. Pentru ca ele contin o mare cantitate de apa sunt considerate purificatori ai sangelui, constituind una dintre cele mai bune surse de vitamine si minerale. Tot datorita continutului de fibre fructele asigura functionarea corecta a sistemului digestiv.

 

De-a lungul anilor mi-am insusit si eu cateva reguli in ceea ce priveste consumul corect al  fructelor, reguli insusite de la medici nutritionisti, si anume:

  • nu se consuma fructe seara pentru ca ele vin cu un aport mare de energie, cel mai eficient acestea se consuma dimineata sau la gustarile dintre mese;
  • fructele se consuma in stare naturala, se mesteca nu se beau stoarse in diverse sucuri;
  • si fructele se consuma cu moderatie caci multe dintre ele contin o cantitate mare de zahar.

 

Pentru ca a venit vara tarabele pietelor si ale supermarketelor sunt adevarate comori coloristice si aromatice incarcate de vitamine. Ce sa consumam vara?

  • Ciresele sunt cu siguranta unele dintre cele mai asteptate fructe, ele sunt bogate in minerale, antioxidanti, vitamina C si vitamina A. Un aspect foarte important il constituie antioxidantii din acestea, care stimuleaza sistemul imunitar, iar asta ne protejeaza pe termen lung impotriva infectiilor.
  • Capsunile. Desi ne bucuram de aceste fructe in tot timpul anului, cu siguranta ele sunt cele mai gustoase fix in perioada de vara asa ca acum le putem savura din plin. Capsunile fac parte din fructele bogate in vitamina C. Sunt de asemenea bogate in antioxidanti, calciu, magneziu, si vitamina B.
  • Pepenele rosu. Nu cred ca exista persoana careia sa nu-i placa pepenele rosu. Inca din copilarie mancam cantitati industriale de pepene rosu si parca niciodata nu ne saturam. Acum ne mai ponderam caci pepenele rosu contine mult zahar, dar il consumam in continuare! Cel mai important aspect legat de pepenele rosu este ca el contine o foarte importanta cantitate de apa si de aceea principala lui calitate este aceea ca ne ajuta sa ne hidratam organismul. Pepenele rosu este de asemenea si o sursa importanta de vitamina C, vitamina A, antioxidanti. Vitamina B pe care o contine ne ajuta sa avem mai multa energie si sa fim astfel mai productivi. Medicii sustin ca pepenele rosu nu poate fi consumat de catre diabetici sau cei care sufera de gastrita cronica, ulcer sau colita.
  • Murele reprezinta un alt aliat al sanatatii vara. Pe cat sunt de greu de gasit, pe atat sunt de delicioase si benefice pentru sanatate. Ele contin cantitati mari de vitamina C, antioxidanti (printre care si cel mai puternic antioxidant din lume: resveratolul), acid folic, Fier, Magneziu, Vitamina E, Calciu, Fosor, Potasiu, dar si Seleniu care este cunoscut ca un bun combatant in lupta contra anxietatii.

 

Sa ne bucuram de vara si de fructele de sezon, cu moderatie insa! Fructele sunt benefice daca sunt consumate si ele,  responsabil, pentru ca una este sa consumam de exemplu 5 capsuni /5 cirese la o gustare si alta este sa consumam1 kg odata!

 

Beneficiile fructelor de sezon