Vrei sa-ti faci o casa? Iata ce pasi trebuie sa urmezi, pentru inceput!

Casa pe pamant este visul multor oameni, mai cu seama a celor care au stat toata viata la apartament. Se simte viata complet diferit la casa, asta o spun din proprie experienta. Verile sunt diferite la casa pentru ca te bucuri de gradina, de verde, de flori, de pomi fructiferi sau de seri lungi in leagan. Ploaia se simte altfel, iernile se simt diferit! In curte intotdeauna zapada va parea un basm, nu ca pe strazile orasului!

La casa e intotdeauna ceva de facut, asta imi spunea mereu tata! Nu ai cum sa nu mai gasesti un gard de reparat, o floare de plantat sau o usa de vopsit! Daca si tu iti doresti la un moment dat sa iti construiesti o casa, am stat de vorba cu Arh. Andra Mihaela Georgescu care ne-a dat cateva informatii de care e bine sa tinem cont atunci cand cautam un teren de casa!

 

L.C.: Casa sau camin?

A.M.G.: Din experienta mea va spun ca toti oamenii cauta un camin, de aceea acestia trebuie sa identifice un arhitect care sa-i asculte de la bun inceput, caruia sa-i povesteasca care este visul lor si asteptarile in ceea ce priveste proiectul. Plecand de la acestea, arhitectul trebuie sa adune informatiile si apoi le aseze in ordinea fireasca, in functie de aplicabilitatea ideilor.

 

L.C.: De unde incepem atunci cand vrem sa ne facem o casa?

A.M.G.:

  • Primul pas ar fi contactarea unui architect si stabilirea temei de proiectare, preferintele zonei de achizitionare a terenului, nevoile pe care o locuinta le ar acoperi. Urmatorul pas, ar fi achizitionarea terenului si obtinerea unui certificat de urbanism, astfel incat arhitectul sa stie inca de la inceput parametrii in care se va poate incadra viitoarea constructie.
  • Urmeaza stabilirea planurilor, evident impreuna cu beneficiarul, timp in care ne vom ocupa si de partea de avizare, ceruta prin certificatul de urbanism, respectiv avizele pentru utilitati, studiile terenului si alte acorduri cerute functie de zona studiata.
  • Dupa stabilirea arhitecturii viitoarei casei, arhitectul (sau dupa caz beneficiarul) va lua legatura cu ceilalti colaboratori pentru proiectul de structura al casei si proiectele de instalatii.
  • Dupa obtinerea autorizatiei de construire, arhitectul impreuna cu proiectantul de structura vor urmari excutia pana la receptia finala, fiind la dispozitia clientului ori de cate ori este necesar.

 

L.C.: Ce se intampla daca pe parcursul desfasurarii proiectului clientul se razgandeste?

A.M.G.: Evident, in timpul executiei pot aparea modificari cu voia sau fara voia beneficiarului sau al proiectantului, asta se poate rezolva fie printr-o dispozitie de santier anexata proiectului, fie prin reautorizarea lucrarii, in cazul unor modificari dramatice, dar e bine ca totul sa fie foarte bine stabilit de la inceput ca sa nu existe o schimbare drastica a directiei.

Concluzionand, orice teren poate fi potrivit pentru casa visurilor, atata timp cat pe el isi va gasi locul o constructie potrivita, pusa in valoare si de amenajarea exterioara.

 

L.C.: Cum ne recomanzi legat de amenajarile interioare? Continuam cu acelasi arhitect cu care am inceput proiectul?

A.M.G.: Daca comunicarea a fost buna de-a lungul etapelor de mai sus, cu siguranta! Daca insa se doresc anumite chestiuni mai complicate de design interior se poate continua cu un arhitect care este mai mult specializat pe design interior. Majoritatea arhitectilor insa acopera toate aceste servicii, cu succes! Este foarte importanta insa o singura viziune de ansamblu asupra intregului proiect!

 

Vrei sa-ti faci o casa? Iata ce pasi trebuie sa urmezi, pentru inceput!