Sanatatea din farfurie. Sfaturi de nutritie.

Online-ul este plin de sfaturi din diverse categorii, venite de peste tot, asa ca este foarte potrivit sa ascultam parerea specialistilor din fiecare domeniu in parte, cu atat mai mult in aceste momente. Ne bucuram impreuna de sfaturi pretioase de sanatate, primite de la doamna doctor Diana Florentina Popa, medic primar diabet, nutritie, boli metabolice.

 

L.C. De mai bine de o luna suntem izolati la domiciliu. Daca aruncam o privire in online toata lumea gateste. Foarte multe dulciuri!

D.P. E o situatie cu care nu ne-am mai confruntat si speram ca nici sa nu ne mai confruntam. O perioada pentru care nu am fost pregatiti, pe care constientul si subconstientul nostru o percep ca pe un stres. Cum incearca instinctiv creierul sa gestioneze stresul si plictiseala? Prin doza de endorfine, hormoni de fericire, doza pe care o primim in timp ce mancam si mai ales daca mancam ceva “bun”, de aici tendinta de rontaiala. Sa nu uitam insa ca noi suntem, cum mie imi place sa spun, niste animalute dotate cu ratiune, la care trebuie sa apelam in acesta perioada. Mai devreme sau mai tarziu vom iesi din izolare si e important cum iesim! Adica, sanatosi! Pentru ca daca nu ne imbolnaveste virusul, nu merita sa ne intoxicam noi corpul cu “carburant” mult si prost! Pentru femei, dar nu numai, mai intervine si un alt subiect sensibil – silueta … ca doar acum vine sezonul estival si ne prinde nepregatite!

 

L.C. Ce facem? Cum facem sa nu iesim cu multe kilograme in plus?

D.P. Regulile de viata sanatoasa raman aceleasi, mai ales ca avem mai mult timp pentru noi –cinci mese pe zi (patru daca ne trezim mai tarziu) si carburant bun pentru motor. Mai ales ca acum ne gandim mai mult ca oricand la cresterea imunitatii, pe care o facem prin alimentatie echilibrata si prin accentul pe fructe si legume proaspete, pe care primavara ni le ofera din belsug. Chiar daca stam in casa, ele se pot procura foarte usor de la producatorii locali (au aparut grupuri pe facebook) care le livrează la usa casei noastre. Asadar, profitati de ceapa si usturoiul verde, ridichi, salata sau spanac!

 

L.C. Foarte multi oameni aleg sa prepare produse pe baza de drojdie? Sunt sanatoase? Painea de casa ?

D.P. In legatura cu painea, ea face parte din grupa alimentelelor sanatoase, mai ales daca este facuta in casa, indiferent daca este cu drojdie, maia, bicarbonat sau praf de copt (diferenta este facuta de toleranta sau intoleranta individuala la acestea). Recomand sa fie pregatita din faina integrala. Cel mai important element ar fi cantitatea in care o consumam!

 

L.C. Dulciurile de casa? Ce indulcitori sa folosim ca sa fie mai in regula?

D.P. Dulciurile de casa pot fi facute tot cu faina integrala, acolo unde este cazul si indulcitor de stevie, dar nu trebuie sa abuzam! Putem alege salata de fructe, la fabricarea careia putem antrena si copiii. La mine, fiul meu, Mihnea, este specialistul!In acesta perioada este foarte important sa ne mentinem un program de somn, mese, activitate fizica, dar si activitati individuale sau impreuna cu membrii familiei, program de care sa ne tinem! Haosul in program va duce la haos alimentar si implicit la haos matabolic care ne va afecta pe termen lung. Activitatea fizica este calea ideala de a ne procura endorfinele de care vorbeam mai devreme. Deci…dupa posibilitati si preferinte – miscati-va ! Nu uitati de gandirea pozitiva, zambete, yoga, meditatie si orice va face placere !

Totul va fi bine! Stati in casa!

 

Dr. Diana Florentina Popa

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice

 

Sanatatea din farfurie. Sfaturi de nutritie.