Cum imprietenim copiii cu mediul inconjurator

 Interviu cu reprezentantul unei organizatii non-profit (A.S.P)

 

L.C: Traim vremuri in care planeta ne da semnale zilnice. Trebuie sa ne intoarcem privirea catre ea, sa fim mai atenti la tot ceea ce ne inconjoara. O prioritate este aceea de a responsabiliza copiii in ceea ce priveste grija fata de mediul inconjurator. Cum facem asta?

A.S.P: In primul rand prin informatie. Copiii trebuie sa stie cat mai multe informatii despre planeta si despre problemele cu care aceasta se confrunta in aceste momente. Ei trebuie sa cunoasca ca orice actiune iresponsabila poate avea consecinte negative asupra mediului. Noi militam pentru educatie ecologica prin programele noastre, inclusiv prin proiectele punctuale de plantare in care incurajam oamenii sa vina cu cei mici.

Plantarea este o activitate foarte placuta pentru copii. Daca locuiti la casa sau aveti o casa undeva la tara, mergeti impreuna si plantati un pom sau o planta! E foarte important ca micutii sa vada rodul muncii lor, sa urmariti impreuna efectele plantarii astfel incat ei sa aiba satisfactie in urma muncii pe care au depus-o.

 

L.C: Din experinta dumneavoastra, care e cea mai buna metoda prin care copiii se pot imprieteni cu mediul?

A.S.P: Excursiile in natura reprezinta o solutie pentru ca parintii au posibilitatea de a se  documenta si a impartasi apoi cu copiii informatii interesante despre diverse specii de copaci, plante, animale! O adevarata lectie de biologie “la fata locului”. De asemenea, e important ca micutii sa cunoasca importanta mersului pe jos si a transportului in comun in detrimentul masinilor personale care sunt extrem de poluante pentru mediu.

Un alt aspect important este reprezentat de colectarea selectiva si de reciclare, si acestea  se fac de mici. Reciclarea poate fi explicata copiilor pe intelesul lor! De exemplu:

  • cosuri de gunoi separate pentru plastic, hartie, metal, dar si locuri speciale in care colectezi baterii sau becuri.
  • reutilizarea diverselor materiale prin proiecte DIY.
  • folosirea de sacose din panza, reutilizabile, pentru cumparaturi, etc

Asociația noastra a lansat recent, o serie de proiecte de educatie ecologica in anumite scoli din Prahova, scopul acestor proiecte fiind de a insufla copiilor dragostea si respectul pentru natura, dar si promovarea instrumentelor prin care se poate proteja diversitatea mediului inconjurator. In plus, la finalul acestor proiecte scolilor li s-au donat prese pentru reciclare sticle de plastic.

Va sfatuim sa urmariti proiectele de acest gen pentru ca ele au in centru activitati distractive, discuții libere, care sa motiveze elevii sa-si exprime atat opinia, cat si neclaritatile privind circuitul deseurilor in natura. Educatia ecologica la copii e cheia viitorului!

 

 

Cum imprietenim copiii cu mediul inconjurator