Viata pe picior potrivit. Despre pantofi

Bine v-am gasit!
Am pierdut ani si bani in cautarea pantofilor care mi se potrivesc. Sunt o mare iubitoare de tocuri si din adolescenta am avut tendinta compulsiva de a cumpara pantofii de care ma indragosteam la prima vedere, fara sa iau in calcul daca mi se potrivesc, daca sunt comozi sau daca ma avantajeaza. Intr-un final, pantofii alesi, ca oricare piesa vestimentara, trebui sa-ti flateze silueta.

Zilele trecute, intr-una dintre plimbarile prin magazinele din AFI Ploiesti am realizat ca am ajuns, intr-un final, la performanta de a nu mai cumpara incaltaminte intr-un mod haotic. Filosofia mea? Putin si bun. Pentru ca, da, poti face compromisuri cu alte piese vestimentare, camasi, tricouri sau fuste, pe care, daca le combini corect si creativ, ai toate sansele sa le transformi din piese care nu te avantajeaza in adevarate fashion statements. Insa cand este vorba de pantofi, ei trebuie sa fie de calitate. Materiale de calitate si calapod bun. The right shoes!

Cum ar trebuie sa fie ei? Mai jos gasiti cateva indicatii de care ar fi bine sa tineti cont atunci cand cumparati o pereche de pantofi, pentru ca, da, pantofii sunt o investitie pe termen lung si trebuie sa analizati produsul, raportul calitate pret si “amortizarea investitiei”. Iar prin aceasta amortizare ma refer la cat de des veti purta acei pantofi. Daca te indragostesti de o pereche de pantofi cu toc cui de 15 cm, pretul acestora este foarte mare, iar tu vei avea maximum doua ocazii pe an in care ii poti purta, caz in care, cu siguranta, vorbim despre o investitie nu tocmai buna. Nu acelasi lucru se aplica daca vorbim despre achizitionarea unor balerini, pantofi Oxford, stiletto cu toc mediu sau orice alt tip de incaltaminte pe care o vei purta des.
In ceea ce priveste alegerea modelului perfect de pantofi, nu trebuie sa ne ghidam dupa greutatea corporala, ci dupa forma gleznei si grosimea piciorului. Astfel:

  1. Daca ai picioarele groase:
    • evita pantofii butucanosi, ghetutele/botinele care au spatiu in jurul gleznei si pantofii cu barete in jurul gleznei.
    • alege pantofi cu varf ascutit sau modelul peep-toe (decupati), pentru un efect de alungire a picioarelor.
    • evita culorile stridente pentru a nu atrage atentia asupra partii inferioare, poti opta pentru pantofi nude din materiale cum ar fi pielea sau pielea intoarsa (nu materiale lucioase, sidefate, etc).
  2. Daca ai glezna groasa:
    • Evita baretele legate in jurul gleznei pentru ca iti vor taia optic piciorul.
    • Alege modele fine, din nou, pantofii cu varf ascutit sunt solutia pentru ca vor crea iluzia unor picioare mai lungi si a unor glezne mai subtiri.
  3.  Daca ai gambe groase, opteaza pentru o pereche de pantofi pump (sunt un model clasic de pantofi, asemanatori cu stiletto ca forma, doar ca tocul acestora este mai gros), cizme inalte, pana la genunchi, sau platforme. Este foarte important sa iti alegi un toc de o grosime medie.
  4. Daca ai picioare lungi, poarta cu incredere pantofi/sandale cu barete pe glezne, tocuri groase, aplicatii de tot felul si barete care urca pe picior.
  5. Daca ai picioare subtiri, poarta espadrile si platforme, pentru ca au rolul de a adauga volum, iar daca gambele iti sunt si ele subtiri, pantofii cu barete subtiri, in defavoarea celor late, reprezinta alegerea potrivita.
  6. Daca ai picioare scurte: modele de pantof/sandale cu barete in jurul calcaiului si cei fara calcai iti vor alungi si subtia optic picioarele. Pentru acelasi efect de alungire a picioarelor poti alege pantofii in aceeasi culoare cu pantalonii pe care ii porti.
  7. Daca porti un numar mare la picior, alege o pereche de pantofi cu varful rotunjit, intr-o culoare neutra. De asemenea, daca porti un numar mare, pantofii pot avea aplicatii bogate si barete late, dar pe un picior micut, mizeaza pe barete subtiri si detalii minimaliste.
  8. Botinele pana la glezna lasa impresia unui picior scurt, asa ca femeile mici de inaltime trebuie sa aleaga modele cu toc si sa le poarte cu pantaloni intr-o culoare apropiata cu incaltamintea, pentru a da impresia de lungime. Daca aleg, insa, sa poarte fuste, trebuie sa se asigure ca botina nu trece de glezna, iar lungimea fustei sau a rochiei sa vine pana deasupra genunchiului. Botinele pana la jumatatea gambei scurteaza piciorul de la jumatatea gambei, iar daca sunt un pic mai largi, vor adauga si cateva kilograme picioarelor tale. Sunt mai potrivite pentru femeile cu picioare subtiri si pot fi purtate cel mai bine cu pantaloni mulati. Daca esti mica de inaltime si iti plac aceste botine, trebuie sa alegi modele cu toc, pentru a crea iluzia ca esti mai inalta.Din fericire, magazinele de incaltaminte din AFI Ploiesti acopera absolut toate nevoile legate de incaltaminte. Fie ca vorbim despre pantofi sport (pentru care ai la dispozitie magazinul Nike) sau pantofi eleganti, casual, sandale de ocazie sau papuci (Musette sau Anna Cori), aici gasesti orice model de incaltari cauti!